Rok 2017 očima SimplePlan.cz

Již podeváté v řadě je tu letos SimplePlan.cz zpátky se svou každoroční rekapitulací roku, ve které se vždy rádi poohlédneme zpět na vše důležité, co se ve světě Simple Plan v letošním roce událo [Zajímaly by vás i předešlé rekapitulace? Připomeňte si je zde: 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 2015 a 2016].

Rok 2017 byl opět velice důležitým rokem v kariéře Simple Plan – letos proto, že značil 15 let od vydání jejich debutového alba ‚No Pads, No Helmets… Just Balls‘. SP se rozhodli toto speciální výročí oslavit i se svými fanoušky prostřednictvím výročního turné, které je nakonec zavedlo doslova po celém světě – někam i několikrát. Pojďme si tedy tento rokve znamení No Pads připomenout, co říkáte?

Tady je rekapitulace roku 2017:

V lednu Simple Plan odstartovali nový rok speciálním oznámením první části turné k 15. výročí alba No Pads – a to v USA. Původně mělo toto turné kapelu zavést pouze do několika měst po USA a být velmi exkluzivní záležitostí, ale poptávka po něm byla tak obrovská po celém světě, že se jej kapela rozhodla rozšířit i do mezinárodního prostoru. Další oznámení, která v lednu přišla poté fanouškům prozradila například to, že se SP v první polovině roku nechystají pouze do USA, ale také do Evropy. Na toto No Pads turné se kapela samozřejmě potřebovala připravit a opětovně nacvičit všechny staré písně, které nehráli někdy více než 10 let. Tyto zkoušky kapely se konaly v únoru v Montrealu.

První vystoupení Simple Plan se v letošním roce odehrálo až v březnu, kdy Pierre, Jeff, Chuck a Seb odcestovali do Číny, kde se zúčastnili promo turné k premiéře animovaného filmu ‚Snowtime!‘, pro nějž nahráli píseň ‚Heroes‘. Po Číně Simple Plan oficiálně zahájili No Pads turné prvním koncertem roku v NYC – tentokrát konečně poprvé od předešlého podzimu jako pětice – i s Davidem. Na tomto koncertě kapela poprvé odhalila trumfy a všechna překvapení, které si pro fanoušky přichystala – včetně Chuckova skoku do publika během ‚Grow Up‘, Pierrova bubnování a mnoho dalšího. Po tomto koncertě se kapela zase vrátila do Kanady, kde konečně zahájila dlouho-očekávané Taking One For The Team turné a poté se ještě zastavila ve Walt Disney Worldu na několik speciálních vystoupení. A na přesné datum výročí alba No Pads, 19. března, byla kapela opět připravena naplno skočit do první části amerického No Pads turné. To probíhalo po velkou část dubna, přičemž většina koncertů byla vyprodána několik týdnů dopředu.

Po americkém turné se kluci vrátili na několik týdnů zase zpátky domů, aby nabrali síly na další dobrodružství. Dlouho to ale netrvalo a už v květnu se kapela měla vrátit do Evropy, kde je čekalo pokračování No Pads turné. Jen několik dní před jeho zahájením se však fanoušci poprvé zjistili, že David již několik let trpí depresemi, které mu znemožňují zúčastnit se po boku svých kamarádů z kapely jejich turné. Pro kapelu to byla samozřejmě velmi nepříjemná situace, se kterou se museli na tomto turné vypořádat, ač by bývali chtěli oslavit výročí své první desky v kompletní sestavě. S pomocí jejich kamaráda-fotografa Chadyho, který v některých písních za Davida zaskočil na baskytaru, se jim však podařilo toto turné zachránit. V Evropě se SP také mimo jiné zastavili na na několika festivalech – pro nás byl nejdůležitějším jistě Aerodrome Festival v Praze, což bylo jejich poslední vystoupení na stejném pódiu jako Linkin Park s Chesterem Benningtonem, který bohužel o měsíc později tragicky zemřel. SimplePlan.cz vám také ze zákulisí tohoto festivalu přineslo rozhovor s Chuckem a Sebastienem.

Jakmile se SP vrátili na konci června do Kanady, v Ottawě je čekala jedna velmi významná událost: členové kapely byli oceněni Křížem za zásluhy za své dlouholeté charitativní snahy se svou nadací, a to přímo od generálního guvernéra Kanady. V létě vám pak SimplePlan.cz přineslo první informace o chystaném červené edici vinylu alba No Pads, a jako první jsme vám také ukázali, jak tento vinyl vlastně vypadá. Na oslavu dne Kanady byli Simple Plan i letos přítomni v Kanadě, a proto měli možnost vystoupit na akci George Street Canada Day. Po několika týdnech volna se pak kluci opět spojili – stále však bez Davida, který se na turné až do konce roku neobjevil – s vystoupili na několika dalších kanadských festivalech – především pak v Davidově rodném městě Matane.

V srpnu oslavilo SimplePlan.cz 10 let online – a to hned s několika z vás na dalším každoročním srazu fanoušků SP v Praze. Ve stejném měsíci kapela odstartovala druhou část svého amerického No pads turné. V jeho průběhu musela kapela překonat hned několik překážek, jako například rozbitý tourbus, a především pak zrušení svých koncertů v Texasu z důvodu rychle se přibližujícího se hurikánu Harvey. Po americkém turné se pak SP konečně přesunuli i do své rodné Kanady, kde strávili velkou část měsíce září. Začátkem října se pak Simple Plan vypravili da další destinace jejich No Pads turné, tentokrát do Japonska, po kterém je čekala krátká zastávka na vyprodaném koncertě na Havaji. Halloween a vůbec poslední říjnové dny strávili Simple Plan na speciální plavbě Warped Rewind At Sea – exkluzivní čtyřdenní akci plné koncertů, kapel, fanoušků a spousty zábavy na palubě nádherné výletní lodi.

Po Warped Rewind se Simple Plan vrátili do Mexika na čtyřkoncertní No Pads turné po celé zemi, po kterém dostali dalších několik týdnů volna k odpočinku před závěrečným turné roku. To se konalo v prosinci, kdy se Simple Plan obět vypravili do Spojených států – a to již potřetí v roce 2017. Původně se mělo jednat pouze o náhradní koncerty za zrušená vystoupení v Texasu – ale nakonec se z toho vyklubalo asi týdenní turné po několika státech USA. Po konci tohoto turné oznámila nadace Simple Plan Foundation seznam 25 organizací, mezi ně v letošním roce rozdělila vytěžených 200 000 dolarů. Letos se kapela rozhodla zaměřit na organizace podporující oblast duševního zdraví, na počest svého kamaráda Davida. Letošní rok pak Simple Plan oficiálně uzavřou 31. prosince jako headlineři silvestrovských oslav u Niagarských vodopádů.

A co můžeme očekávat v roce 2018?

Co se týče příštího roku, existuje již několik věcí, kterými jsme si i bez jakýchkoliv oficiálních oznámení, či dat zcela jisti. Z různých zdrojů, a především také z narážek členů kapely na sociálních sítích, víme, že Simple Plan hodlají prodloužit své výroční No Pads turné až do roku 2018 – a to do dvou posledních lokací: Jižní Ameriky a Austrálie, kam se podívají okolo března. V březnu máme také již jednu oficiálně potvrzenou akci – stejně jako v letošním roce, i v tom příštím SP navštíví s několika krátkými vystoupeními Walt Disney World na Floridě.

Ale především je tu jeden hlavní projekt, který by měl být tím hlavním na pořadu pro rok 2018: šesté studiové album Simple Plan. Již nyní víme, že kapela nějaký materiál pro toto album připraven již má, ale jako vždy k němu budou kluci jistě chtít připsat několik dalších písní a melodií – a především se také dohodnout, jakým směrem se s tímto album hodlají vydat – a k tomu bude potřeba možná i víc než jen několik měsíců. Měli jsme tu také několi zpráv ohedně toho, že by kapela chtěla začít na album naplno pracovat po dokončení jejich březnových turné, takže zbytek roku by pak měl být ve velké většině věnován právě pracem na novém albu, a koncertových novinek bychom tu měli mít o něco méně. Členové Simple Plan se také v minulosti již několikrát vyjádřili k tomu, že jejich cílem je vydat šesté album co nejdřív to bude možné a snad se i v průběhu roku 2018 dostat do nahrávacího studia. Pokud by se tak stalo, mohli bychom nové album Simple Plan držet v rukou snad i v první polovině roku 2019 – to je však prozatím jen velmi vzdálený odhad.

Dalším velkou neznámou příštího roku, se kterou se Simple Plan budou nějakým způsobem muset v příštím roce vypořádat, je situace okolo Davida. Objeví se na březnových turné? Zúčastní se nahrávání příští desky? A bude schopen s kapelou vystupovat na turné k tomuto albu? Všechny tyto otázky budou muset být jednou zodpovězeny, ale vzhledem k tomu, že žádné bližší informace ohledně Davidova zdravotního stavu v současnosti nejsou veřejnosti známy, rozhodnutí týkající se těchto otázek musíme nechat jen a jen na celé kapele.

Rok 2018 toho pro nás má již nyní spoustu v rukávu a my jsme si jistí, že se bude opět jednat o velmi důležitý milník v kariéře Simple Plan, podobně jako tomu bylo u roku 2017. A jako vždy, SimplePlan.cz tu pro vás bude, aby vás informovalo o všech záležitostech, nadcházejících projektech a všech dalších novinkách týkajících se Simple Plan.

Už se nemůžeme dočkat!